Medlemmer i farta – Åsta Otteren Ellingsen

Vårt neste medlem i spalten «Medlemmer i farta» er Åsta Otteren Ellingsen. Hun er pensjonert, men har hatt lang fartstid i TORO med en svært spennende karriere.

 

ÅstaUtdannelse: Jeg ble utdannet Næringsmiddeltekniker ved Norconserv Næringsmiddeltekniske skole i Stavanger etter realartium i Sandnes. Jeg gikk på andre kull ved Ernæringslinjen på Universitetet i Oslo og var den første ernæringsfysiologen som fikk jobb i matvareindustrien i Norge i 1970. Dette var i TORO næringsmiddelindustri, eiet av Rieber & Søn i Bergen. Nå er TORO en del av Orkla gruppen.

Arbeidsplass: Pensjonist med noen styreverv og prosjekter for Norsk Cøliakiforening.

Veien til nåværende arbeidsplass: Mitt hovedansvar da jeg begynte var først og fremst sensorikk og jeg utviklet smakstestmetoder og opprettet smakslaboratorium ved hjelp av statistikk og smakspaneler i 1971. Jeg jobbet også med analyser og beregninger av næringsinnhold i tørre råvarer, knyttet til produktutvikling av supper, sauser, gryteretter, stuinger, buljonger, bakemikser mm. Lover og forskrifter var også mitt ansvarsområde, samt kompetanseheving i ernæring av kolleger på salg, marked og produktutviklingsavdeling. Jeg hadde opplæring av kolleger i produksjon og var med på undervisning i faglaborantfaget.

Jeg begynte tidlig å jobbe med «diettprodukter» for storhusholdnings/cateringmarkedet og utviklet produkter uten gluten og melk, uten tilsatt salt og sukker og uten andre allergener i 1974. Det førte til arbeid med cøliaki og glutenfrie produkter og vi lanserte første grove glutenfrie brødblanding i 1979. Grovt glutenfritt brød var en nyhet langt utover landegrensene! Arbeidet med utviklingen av glutenfrie produkter har fulgt meg hele karrieren og jeg har vært knyttet til Fagrådet i Norsk Cøliakiforening siden 2002. Jeg har også vært fagforfatter av boken «Ingrediensleksikon» utgitt av NCF.

Mitt andre store innsatsfelt har vært saltreduksjon og Toro produktene ble første gang presentert i et saltreduksjonsprosjekt med Statens Ernæringsråd i 1984. Siden har jeg jobbet som pådriver til saltreduksjon i alle matvarer og deltatt på samarbeidsprosjekter med foredrag både på Nofima og NHO Mat og drikke. Forbrukerinformasjon og opplæring har alltid vært mitt interessefelt og jeg har holdt foredrag innen de fleste områder angående matproduksjon; som næringsinnhold og deklarasjoner, konserveringsmetoder, ingredienser og tilsetningsstoffer, sensorikk, kvalitetssikring, produktvalg for ulike brukergrupper som allergikere og diabetikere og mye mer.

Jeg har holdt foredrag på fagseminarer, næringsmiddeldagene, forskningsdagene, senioruniversitetene og i ulike foreninger/lag, samt undervist på skoler, Universitetet i Bergen (ernæringsstudentene) og for kokker etc. Jeg har hatt forskjellige verv og bl a sittet i Styret for fondet for visse landbruksprodukter (Nofima), Landsforeningen for Kosthold og helse og i Programstyret for ernæringsundervisning ved Universitetet i Bergen. Mitt hovedengasjement har vært Teknologisk Matforum der jeg var styreleder i 1986-87 og jeg sitter i dag i Fondet. Jeg fikk prisen «Matmonsen» fra Teknologisk Matforum i 2014 og «Hedersprisen 2011» fra Norsk Cøliakiforening, den første som var utdelt, sammen med barnelege Johan Ek.

Hva brenner du for? Som dere skjønner brenner jeg for flere ting, spesielt å gjøre vanlige matvarer tilgjengelig for ulike pasientgrupper slik at både cøliakere, laktoseintolerante og andre kan finne gode matvarer i vanlige butikker og at matprodusentene fortsetter arbeidet med å redusere saltinnholdet. Jeg er også opptatt av å redusere bruk av uønskede ingredienser og tilsetningsstoffer i matvarene og, like viktig, for å bedre folkeopplysningen om de konserverings- og oppbevaringsmåter, eller tilsetningsstoffer, som virkelig trengs for å hindre at ferske råvarer i å råtne eller bli bedervet og derved være uegnet som mat.

Har du noen kloke ord til nyutdannede med bachelor- og/eller master i ernæring som befinner seg i et tøft jobbmarked? Til nyutdannete ernæringsstudenter vil jeg sterkt anbefale å jobbe innen matproduksjon på en eller annen måte for å lære seg produktutvikling, produksjonsmetoder og kunnskap om ingredienser. Skal vi bedre kostholdet til ulike grupper på landsbasis, må tilgjengeligheten av sunne produkter og informasjon om sammensetning av kosthold bli bedre. Det oppnår vi best ved å gå inn i industrien og tilby vår kompetanse. Det kan være nødvendig å jobbe med flere ansvarsområder som ikke bare er relatert til ernæring, men prosessteknologi og produksjon er alltid lærerikt. Matloven og matinformasjonsdirektivet krever også mye og denne kunnskap er uunnværlig i arbeid med emballasje, design og deklarasjoner. Erfaring fra industri er en viktig ballast hvis man senere ønsker å jobbe med forskning, på universiteter, sykehus og institusjoner, eller i ulike departementer. Alle mennesker spiser i dag matvarer som er bearbeidet eller håndtert av matvarebransjen. Lykke til med en ernæringsutdannelse som alltid skaper engasjement og som alle har et forhold til, og mening om, nemlig mat og kosthold!

Nyhetsarkiv